dekkarifestivaali 2023 ohjelma

Leena Lehtolainen / Marko Kilpi / Mikael Viima / Joona Keskitalo / Martta Kaukonen / Saija Kuusela /
Satu Rämö / Christian Rönnbacka / Kale Puonti / Helena Immonen / Ville Kaarnakari / Mika Ilmén /
Tero Haapala & Göran Wennqvist / Jari Raatikainen / Niko Rantsi / Tuomas Rimpiläinen / Rebekka Härkönen

PÄÄLAVA (Nosturi)  

9:15 

Marko Kilpi & Christian Rönnbacka:
Poliisista rikoskirjailijaksi, pahisten parissa myös fiktiossa
Heidi Holmavuo

Mikä saa poliisin ryhtymään dekkaristiksi? Poliisitaustaiset kirjailijat Marko Kilpi (Undertaker, CrimeTime) ja Christian Rönnbacka (Hautalehto ja Henna Björk, Bazar) kertovat, millaisia näkökulmia työ lainvalvojana on antanut heidän dekkareissaan. Miten heidän kokemuksensa rikollisista ja yhteiskunnan pimeimmistä puolista näkyvät kirjoissa?  

9:45 

Leena Lehtolainen:
30 vuotta dekkareita – Maria Kallion tarina
Juha Roiha

Kaikki alkoi Ensimmäisestä murhasta. Leena Lehtolaisen ensimmäinen Maria Kallio -dekkari ilmestyi 30-vuotta sitten vuonna 1993. Tänä syksynä julkaistu Pimeän risteys on jo sarjan 16. osa ja singahti
ilmestymiskuukautenaan suoraan myyntilistojen kärkeen. Miten rikollisuus, Suomi ja päähenkilö Maria Kallio ovat vuosien saatossa muuttuneet? Dekkariristeilyllä juhlitaan Maria Kallio -dekkarisarjan 30-vuotista taivalta! 

10:15

Satu Rämö & Kale Puonti:
Rakkaudesta dekkariin
Heidi Holmavuo

Pohjoismaista mystiikkaa ja nordic blueta yhdistelevä Hildur-dekkarisarja on nostanut Satu Rämön maamme johtavien dekkaristien joukkoon. Pitkän poliisinuran tehnyt Kale Puonti tietää, mistä kirjoittaa Helsingin huumepoliisin työstä kertovassa suositussa Pasilan Myrkky  dekkarisarjassa. Rämö ja Puonti kertovat, miksi heidän sydämensä sykkii juuri dekkareille. 

11:30

Kale Puonti & Mika ”Immu” Ilmén:
Rötöskatsaus – Uutisia alamaailmasta

Jo yli 270 000 kertaa kuunneltu podcast-äänikirja Immun ja Kalen rötöskatsaus kertoo viihdyttävällä tavalla ajankohtaisista ja erikoisista rikoksista ympäri Suomea.  Tule kuuntelemaan, kun entinen moottoripyöräkerholainen Mika ”Immu” Ilmén ja entinen rikosylikonstaapeli ja nykyinen dekkaristi Kale Puonti ruotivat tuoreimpia rikosjuttuja ja -ilmiöitä.

12:15

Joona Keskitalo & Niko Rantsi:
Kirjasta TV-sarjaksi
Juha Roiha

Joona Keskitalon hävyttömän addiktoiva Tottelemattomat rikosromaanisarja – Tottelemattomat, Kunniattomat ja Rottien kuninkaat – kertoo yhtiökumppaneista, joiden ydinliiketoiminta keskittyy rikollisten tietoturvaan. Sarja on optioitu tv-sarjaksi. Niko Rantsin Lainvartijat-dekkarisarjaa on kiitetty tarkasta poliisityön kuvauksesta ja syvällisestä ihmismielen ymmärryksestä. Sarjan elokuvaamisoikeudet on myyty tuotantoyhtiölle. 

12:45 

Helena Immonen & Ville Kaarnakari:
Suomen turvallisuus uhattuna. Trillereiden ajankohtaisuus
Juha Roiha

Miten Suomen ja lähialueiden turvallisuuteen liittyvät tapahtumat näkyvät trillereissä? Helena Immonen ja Ville Kaarnakari käsittelevät realistisissa trillereissään pelottavan ajankohtaisia aiheita: Venäjän mahdollisia tavoitteita, Euroopan geo- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä suurvaltojen suunnitelmia. Kuinka käy Suomen mullistusten keskellä? 

13:15

Martta Kaukonen & Saija Kuusela:
Naisen kosto
Juha Roiha

Martta Kaukosen ja Saija Kuuselan psykologisissa trillereissä päähenkilöt ja aktiiviset toimijat ovat naiset, joita motivoi kostaminen. Onko tämä yleistä dekkareissa ja voivatko hyviksetkin kostaa?

14:15

Rebekka Härkönen & Tuomas Rimpiläinen:
Rikostoimittaja ratkaisee 
Heidi Holmavuo

Palkitut rikostoimittajat Rebekka Härkönen ja Tuomas Rimpiläinen keskustelevat rikoksia ratkovista ja johtolankoja etsivistä journalisteista. Härkösen Walta-dekkarisarja kuvaa hektistä uutistoimitusta sekä
median, poliisin ja rikollisten monimutkaisia suhteita omapäisen rikostoimittaja Suuna Wallan näkökulmasta. Dekkarien Prinsessamekko ja Pihtiote tarinat kumpuavat tositapauksista, joihin Härkönen on
työssään törmännyt. Tuomas Rimpiläinen selvittää uusimmassa kirjassaan, true crime -teos Viking Sallyn murhassa, kuinka vanhasta ratkaisemattomaksi arkistoidusta murhatapauksesta avataan uudelleen
tutkinta. 

15:30 

Mikael Viima & Jari Raatikainen & Niko Rantsi:
Tosielämän rikostarinoita
Heidi Holmavuo

Millaisista tosielämän rikostarinoista ammentavat kirjoihinsa sarjarikollisten profiloinnista väitellyt psykologian tohtori Mikael Viima, mm. Turun terrori-iskun päätutkijana toiminut rikosylikonstaapeli Niko
Rantsi sekä poliisina aiemmin työskennellyt vakuutustutkija Jari Raatikainen.  

16:00

Author’s Distillery Live: Satu Rämö & Kale Puonti & Christian Rönnbacka:
Onnistuneen dekkarin ja ginin reseptit
Juha Roiha

Tunnetut dekkaristit Satu Rämö, Kale Puonti ja Christian Rönnbacka keskustelevat menestysdekkarin reseptistä. Kuinka laadukas ja mukaansa tempaava dekkarisarja syntyy, entä mikä on täydellisen ginin resepti? 

RINNAKKAISOHJELMA (Kokoustila 1-2)
Kale Puonti & Mika “Immu” Ilmén

10:00

Tuomas Rimpiläinen (Tammi)

Tuomas Rimpiläinen on tosirikoskirjailija ja rikostoimittaja. Hänen tosidekkarissaan kerronta on kuin salapoliisiromaanista, mutta kirjan jokainen yksityiskohta on totta.

12:30

Göran Wennqvist & Tero Haapala 

Tutkinnan tässä vaiheessa voimme kertoa -kirjassa entiset rikosylikomisariot ja kokeneet tutkinnanjohtajat Tero Haapala ja Göran Wennqvist kertovat lähihistorian tunnettujen tapausten kautta rikostutkinnan johtamisesta ja menetelmistä. Suomea järkyttäneiden tapausten kautta avataan muun muassa uhrien tunnistusta, kuolemansyyn tutkintaa, tekijän profilointia ja kansainvälistä poliisiyhteistyötä.