Dekkarifestivaalin esiintyjät 2021

Dekkarifestivaalin 2021 esiintyjät on julkistettu. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan verkossa lauantaina 18. syyskuuta. Festivaalin keskusteluissa kohtaavat kotimaisten dekkaristien parhaimmisto sekä kiinnostavat kansainväliset tähdet.

Tove Alsterdal (SWE) / Lina Areklew (SWE) / Seppo Jokinen / Martta Kaukonen / Joona Keskitalo / Saija Kuusela / Leena Lehtolainen / Piia Leino / Clare Mackintosh (UK) / Tuire Malmstedt / Max Manner / Sari Rainio ja Juha Rautaheimo / Niko Rantsi / Max Seeck / Jarkko Sipilä / Viveca Sten (SWE) / Pete Suhonen / Arttu Tuominen / Heikki Valkama

Osta Dekkarifestivaalilla esiintyvien kirjailijoiden uutuuskirjat festarihintaan Adlibriksestä! Katso myös aikaisemmin ilmestyneiden dekkareiden huippuhalvat tarjoushinnat!
Kampanja voimassa vain 13.-21.9.2021.

https://www.adlibris.com/fi/kampanja/dekkari-festivaali

Tove Alsterdal
Juurakko
(suom. Kari Koski)
Aula & Co.

Korkeatasoisena dekkaristina tunnettu ruotsalainen Tove Alsterdal on tehnyt urallaan myös toimittajan ja dramaturgin töitä. Hän on työskennellyt mm. Liza Marklundin pitkäaikaisena kustannustoimittajana.
Alsterdalin Juurakko palkittiin vuonna 2020 Ruotsin parhaana dekkarina ja se on uuden Ruotsin Korkearannikolle sijoittuvan Ådalen-sarjan avausosa.

Lina Areklew
Juhannusruusut
(suom. Laura Kulmala)
Tammi

Lina Areklew työskenteli ennen kirjailijanuraansa muun muassa projektipäällikkönä ja kustannustoimittajana. Areklew asuu perheensä kanssa Tukholmassa ja hän vietti lapsuutensa Höga Kustenin, Korkearannikon idyllisessä saaristossa, jonne myös esikoisdekkari Juhannusruusut sijoittuu. Kirja aloittaa uuden, jännitystä ja ihmissuhteita yhdistelevän Ulvönin murhat -sarjan.

Seppo Jokinen
Siipirikkoiset

Crimetime

Seppo Jokinen on yksi Suomen rakastetuimmista dekkaristeista. Hänen 26. jännitysromaaninsa Siipirikkoiset panee komisario Sakari Koskisen juoksemaan aikaa vastaan.
Seppo Jokinen työskenteli 30 vuoden ajan Tampereen kaupungin tietotekniikkakeskuksessa, kunnes jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2006. Hänet palkittiin Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 2002 kuudennesta Sakari Koskinen -sarjan dekkarista Hukan enkelit.

Martta Kaukonen
Terapiassa

WSOY

Martta Kaukonen on helsinkiläinen elokuvakriitikko. Terapiassa on hänen esikoisromaaninsa ja sitä on luonnehdittu mm. Gillian Flynnin hengessä kirjoitetuksi, koukuttavaksi psykologiseksi trilleriksi.

Joona Keskitalo
Tottelemattomat

Bazar

Oulusta Hämeenlinnan kautta Espooseen muuttanut Joona Keskitalo työskentelee markkinointiyrityksen tuotekehittelyssä. Tottelemattomat on Joona Keskitalon esikoisteos, johon hän on tehnyt mittavaa taustatyötä muun muassa tapaamalla ja haastattelemalla rikollisia. Kirja aloittaa kovaotteisen rikosromaanien sarjan, jonka moraaliset kysymykset jäävät lukijan vastattaviksi.

Saija Kuusela
Katse
Tammi

Saija Kuusela on filosofian tohtori ja biologi, ja hän on opiskellut kirjoittamista Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Biologina hänen erityisalaansa ovat metsien monimuotoisuus- ja ilmastokysymykset. Kuusela asuu Jaalassa keskellä metsää satavuotiaassa torpassa lapinporokoiran kanssa ja meditoi ja kulkee metsässä päivittäin. Katse on Kuuselan Pohjois-Norjaan sijoittuva vahvatunnelmainen esikoisromaani.

Leena Lehtolainen
Ilvesvaara
Tammi

Dekkarifestivaalin suojelijana toimii Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen. Lehtolainen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita ja hänen teoksiaan on käännetty peräti 29 kielelle. Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio ja Hilja Ilveskero -rikosromaaneistaan. Vuonna 1993 ilmestynyt Ensimmäinen murhani aloitti Lehtolaisen jo 15. osaan edennen Maria Kallio -rikosromaanien sarjan. Leena Lehtolainen on palkittu Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 1997 Maria Kallio -sarjan neljännestä dekkarista Luminainen. Syksyllä nähdään kymmenosainen Maria Kallio -tv-sarja ensin CMore-kanavalla ja myöhemmin MTV:ssä. Ilvesvaara on viides osa henkivartija Hilja Ilveskerosta kertovassa sarjassa.

Piia Leino
Lakipiste

Kustantamo S&S

Piia Leino on helsinkiläinen STT:n toimittaja ja kirjailija, joka yrittää ymmärtää, miten yhteiskunta toimii ja mihin se on menossa. Hän hurahti kaunokirjallisuuden kirjoittamiseen kahdeksan vuotta sitten eikä ole sittemmin elänyt yhtään tylsää päivää. Scifidekkari Lakipiste sijoittuu aikaan, jona ekokatastrofi ja uusi teknologia ravistelevat todellisuutta tunnistamattomaksi. Mikä on ihmisen paikka maailmassa, jossa koneet tekevät jo lähes kaiken tehokkaammin? Pitäisikö meidän pelätä ja mitä?

Clare Mackintosh
Panttivanki
(suom. Marja Luoma)
Gummerus

Brittiläinen Clare Mackintosh työskenteli poliisina kaksitoista vuotta, mm. rikostorjuntayksikössä. Nykyisin hän kirjoittaa päätoimisesti ja asuu Walesissa aviomiehensä ja perheen kolmen lapsen kanssa. Mackintoshin esikoisromaani Annoin sinun mennä oli Britanniassa vuoden 2015 parhaiten myynyt esikoisrikoskirja, ja se sai mm. Theakston`s Old Peculier Crime Novel of the Year -palkinnon. Seuraavaksi ilmestynyt Minä näen sinut meni ilmestyttyään suoraan Sunday Timesin listaykköseksi. Vuonna 2018 julkaistu Anna minun olla jatkoi Mackintoshin menestystarinaa ja vakiinnutti hänen asemansa modernin psykologisen trillerin mestarina. Panttivanki on Mackintoshin viides suomennettu romaani.

Tuire Malmstedt
Lasitarha

Aula & Co.

Tuire Malmstedt on pieksämäkeläinen kirjailija ja kieltenopettaja. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli kääntäjänä ja teknisenä kirjoittajana. Suomen dekkariseura ry palkitsi hänen ensimmäisen teoksensa Pimeä jää vuoden 2018 parhaana esikoisdekkarina. Lasitarha on Malmstedtin neljän teos ja uuden Metso & Vauramo -sarjan avausosa.

Max Manner
Aavesärky

Bazar

Kirjailija Max Mannerin koti on Turussa, mutta pitkään Luxemburgissa asuneena hän tuntee hyvin myös muuta Eurooppaa. Manner on International Thriller Writersin jäsen. Vapaa­aikansa kirjailija viettää mieluiten moottoripyörän selässä, matkustellen tai suuhun sopivimpia punaviinejä etsien. Manner tunnetaan erityisesti tiheätunnelmaisista rikosromaaneistaan, ja yksi niiden suosikkihahmoista on viisikymppinen turkulaispoliisi Harri Hirvikallio. Hirvikallio-sarjassa on aikaisemmin ilmestynyt kolme osaa, Loiset, Matador ja Kipuraja. Aavesärky on sarjan neljäs osa.

Sari Rainio ja Juha Rautaheimo
Vainajat eivät vaikene

Siltala

Rainio ja Rautaheimo ovat kirjoittaneet häpeilemättömän nostalgisen murhamysteerin, jonka vankkana pohjana on asiantunteva kuvaus niin poliisin kuin oikeuslääkärin työstä. Cozy crime -lajityyppiä edustavassa dekkarissa nostetaan hattua komisario Palmun Helsingille, nautiskellaan jouluisista tunnelmista – ja jahdataan kasvotonta murhaajaa, joka tuntuu koko ajan olevan yhden synkeän askeleen poliisia edellä. Vainajat eivät vaikene aloittaa rikosylikonstaapeli Ville Karilan ja oikeuslääkäri Viola Kaarion murhatutkimuksista kertovan Mortuí non silent -dekkarisarjan.

Niko Rantsi
Kuka viereesi jää

Tammi

Rikosylikonstaapeli Niko Rantsi työskentelee Keskusrikospoliisissa. Hän on toiminut mm. Turun terrori-iskun päätutkijana ja tsunamiuhrien tunnistajana. Vapaa-ajallaan Rantsi harrastaa kilpauintia. Esikoisdekkari Sinun puolestasi vuodatettu sai ylistävän vastaanoton ja toisella dekkarillaan Kuka viereesi jää Rantsi vahvistaa asemaansa kotimaisen realistisen poliisiromaanin taitajana.

Max Seeck
Kauna

Tammi

Max Seeck on espoolainen kirjailija, käsikirjoittaja ja markkinointialan yrittäjä. Hänen esikoistrillerinsä Hammurabin enkelit ilmestyi vuonna 2016 ja oli heti arvostelu- ja myyntimenestys. Suomen dekkariseura valitsi teoksen Vuoden esikoisdekkariksi. Seeckin neljännen romaanin Uskollisen lukijan käännösoikeudet on myyty 40 maahan, muun muassa Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Isoon-Britanniaan, Ranskaan, Saksaan ja Etelä-Koreaan. Lisäksi yhdysvaltalaisen Greg Silvermanin tuotantoyhtiö Stampede Ventures on ostanut sen tv- ja elokuvaoikeudet. Uskollinen lukija teki myös suomalaista kirjallisuushistoriaa nousemalla New York Timesin bestsellerlistalle, jolle aikaisemmin suomalaiskirjailijoista oli yltänyt vain Mika Waltari. Kauna on Jessica Niemi -sarjan kolmas itsenäinen osa.

Jarkko Sipilä
Pelontekijät

Crimetime

Jarkko Sipilä työskentelee MTV3:n uutisissa rikostoimituksen päällikkönä. Hän on kirjoittanut yli kaksikymmentä dekkaria, radiokuunnelmia ja tv-sarjan sekä mm. järjestänyt Helsingin rikoshistoriaan pureutuvia rikoskävelyjä, joiden pohjalta on ilmestynyt myös tietokirja Helsingin pimeä puoli. Sipilä tunnetaan erityisesti Kari Takamäki -dekkarisarjasta, jonka teoksesta Seinää vasten hänet palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 2009. Pelontekijät on Jarkko Sipilän 21. Takamäki-dekkari ja sitä on jo kehuttu sarjan parhaaksi.

Viveca Sten
Lumen uhrit
(suom. Sirkka-Liisa Sjöblom)
WSOY

Viveca Sten on entinen juristi ja nykyinen täysipäiväinen dekkarikirjailija. Hän debytoi kirjailijana vuonna 2008 rikosromaanillaan Syvissä vesissä (suom. Outi Menna, 2012), joka on Sandhamnin murhat -sarjan aloitusosa. Poliisi Thomas Adreassonista ja juristi Nora Lindestä kertovat dekkarit ovat myyneet maailmanlaajuisesti jo yli 4,5 miljoonaa kappaletta ja sarja tunnetaan myös suosittuna tv-sarjana.
Stenin rikostarinoissa perheellä ja ihmissuhteilla on keskeinen rooli niin päähenkilöiden arjessa kuin rikosten motiivinakin, aivan kuten oikeassa elämässä.
Nyt alkavassa uudessa dekkarisarjassaan Viveca Sten vie lukijansa Åren tunturimaisemiin.

Pete Suhonen
Naiset kuin muuttolinnut

WSOY

Pete Suhonen on syntynyt Helsingissä ja asunut yhdeksäntoista vuotta Espoossa ennen paluumuuttoaan pääkaupunkiin. Pienenä Suhonen halusi kirjailijaksi, mutta sortui pitkäksi toviksi muihin töihin: hän ajoi taksia, opiskeli Helsingin kauppakorkeakoulussa suomen kieltä ja viestintää, maahantoi kenialaisia käsitöitä sekä päätoimitti ja johti City-lehteä kolmentoista vuoden ajan. 2000-luvun alun Helsinkiin sijoittuva Naiset kuin muuttolinnut avaa Postinumeromurhat-dekkarisarjan.

Arttu Tuominen
Vaiettu

WSOY

Porissa asuva, vastikään Porin positiivisimmaksi henkilöksikin valittu Arttu Tuominen työskentelee ympäristötarkastajana ja kirjoittaa iltaisin tummia, kovaotteisia rikosromaaneja. Tuominen luo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan. Vuonna 2020 Tuominen palkittiin Vuoden johtolanka -palkinnolla teoksestaan Verivelka. Vaiettu jatkaa Tuomisen Poriin sijoittuvaa Delta-dekkarisarjaa. Kirja kertoo suomalaisista SS-vapaaehtoisista ja valinnoista, joiden seurauksia on kannettava koko loppuikä.

Heikki Valkama
Yakuzan kosto

Tammi

Heikki Valkama työskentelee Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa sisältöpäällikkönä ja on entinen Imagen, Mondon ja Ylioppilaslehden päätoimittaja. Hänen esikoisromaaninsa, suomalaisen huippukokin Riku Mäen esitellyt Pallokala sai Kirja à la Carte -palkinnon, ja Suomen dekkariseura palkitsi sen Vuoden esikoisdekkarina. Valkama on japanilaisen kulttuurin asiantuntija ja hän on kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Yakuzan kosto on neljäs itsenäinen osa huippukokki Riku Mäen Japaniin sijoittuvista seikkailuista kertovassa dekkarisarjassa.