Dekkarifestivaali kokoaa jälleen yhteen jännityksen ystävät sekä kirjailijat 19.9.

Dekkarifestivaalin 2020 esiintyjät

Patricia G. Bertényi (Tammi), Eva Frantz (S&S), Marko Hautala (Tammi), Anna Jansson (Gummerus), Matti Laine (Bazar), Leena Lehtolainen (Tammi), Seppo Mustaluoto (Gummerus), Håkan Nesser (Tammi), Kale Puonti (Bazar), Niko Rantsi (Tammi), Christian Rönnbacka (Bazar), Mirva Saukkola (Tammi), Max Seeck (Tammi), Jarkko Sipilä (Crimetime), Pauliina Susi (Tammi) ja Arttu Tuominen (WSOY)

Patricia G. Bertényi


Patricia G. Bertényi (s. 1973) on unkarilaissyntyinen turkulainen, jolla on sukujuuria niin Ranskassa, Saksassa kuin Kreetalla. Hän on opiskellut latinaa, klassista arkeologiaa ja taidehistoriaa, suorittanut libristin ammattitutkinnon ja opiskellut valokuvausta New York Institute of Photographyssä. Kirjailijantyönsä lisäksi hän työskentelee sairaanhoitajana teho-osastolla. Varjojen saari on hänen toinen romaaninsa ja se on jatkoa Salaisuuksien galleria -teokselle.

Eva Frantz

Eva Frantz on kasvanut Helsingissä ja asuu perheineen Espoossa. Hän työskentelee toimittajana Svenska Ylellä ja on erikoistunut muun muassa euroviisuihin. Frantz on myös aktiivinen bloggari. Hän on rakastanut rikosromaaneja lapsesta asti. "Dekkarien rakenteessa on niiden viehätys. Minä pidän palapelidekkareista, joissa lukijalle oikeastaan pitää tarjota kaikki mitä hänen tarvitsee tietää ratkaistakseen arvoituksen omin päin", kertoo Frantz. Kahdeksas neito -dekkari sai Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon vuonna 2019. Tästä pelistä pois on kolmas Anna Glad -dekkari.

Marko Hautala


Marko Hautala (s. 1973) on Suomen Stephen King, joka kirjoittaa kananlihalle nostattavaa aavemaista, otteessaan pitävää kauhua. Hautala on vaasalainen kirjailija, joka on työskennellyt mm. opettajana, elokuvakääntäjänä ja hoitajana psykiatrisessa sairaalassa. Hautala on opiskellut englannin kieltä ja kirjallisuutta Suomessa ja Englannissa. Nykyään hän toimii vapaana kirjailijana. Lue lisää Hautalan uutuudesta Pimeän arkkitehti.

Anna Jansson


Anna Jansson (s. 1958) on yksi Ruotsin suosituimmista dekkaristeista, ja pelkästään Ruotsissa hänen kirjojaan on myyty yli 4 miljoonaa kappaletta. Jansson varttui Visbyssä ja työskenteli vuosia Örebrossa sairaanhoitajana. Inspiroituneena sairaalassa kuulemistaan tarinoista hän alkoi kirjoittaa öisin rikosromaaneja, joissa Gotlannin saaren historia ja myytit kohtaavat nykypäivän. Janssonin romaaneja on käännetty 16 kielelle, ja hänen Maria Wern -hahmostaan on tehty tv-sarja. Viimeiset sydämenlyönnit on 20. Maria Wern -dekkari.

Matti Laine


Matti Laine (s. 1976) on helsinkiläinen kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Helsingin alamaailman ytimessä hääräävästä, varastettuja luksusveneitä välittävästä Elias Vitikasta kertova dekkarisarja alkoi vuonna 2012 kirjalla Pahojen miesten seura. Itsenäisistä tarinoista koostuva saaga on edennyt viidenteen osaan nimeltä Pelon liekit.
Käsikirjoittajana Laine tunnetaan mm. syksyllä 2016 alkaneesta, Kultainen Venla -palkitusta Sorjonen-poliisisarjasta, sekä Yleisradion ja espanjalaisen MediaPron kansainvälisestä yhteistuotannosta Paratiisi. Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi valmistunut Laine on esiintynyt myös lukuisissa tv-sarjoissa, elokuvissa sekä näyttämöllä.

Leena Lehtolainen


Dekkarifestivaalin suojelijana toimii Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen. Lehtolainen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita ja hänen teoksiaan on käännetty peräti 29 kielelle. Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio ja Hilja Ilveskero -rikosromaaneistaan. Hän on kirjoittanut myös useita kiitettyjä perhe- ja avioliittoromaaneja. Vuonna 1993 ilmestynyt Ensimmäinen murhani aloitti Lehtolaisen rikosromaanien sarjan, joka elämänmakuisen sankarittarensa Maria Kallion myötä on tuonut dekkarikirjallisuuteemme innolla vastaanotetun naisnäkökulman. Jälkikaiku on 15. Maria Kallio -sarjan teos.

Seppo Mustaluoto


Seppo Mustaluoto on syntynyt Savossa. Hän on tehnyt pitkän uran ammattisotilaana ja lainvalvontaviranomaisena eri puolilla Suomea ja kansainvälisissä tehtävissä. Nyttemmin asuessaan Uudenmaan syrjäisellä maaseudulla hän kirjoittaa, tekee metsätöitä ja toimii keksijänä ja yrittäjänä. Sotilaseläkkeellä olevan kirjailijan harrastuksiin kuuluvat koirat, metsästys, lukeminen, ruumiinkulttuuri ja single malt -viskit. Totuuden kuriiri on kolmas Janne Norrmanista kertova jännitysromaani.

Håkan Nesser


Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on yksi ruotsalaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä ja palkituimpia nimiä. Koulutukseltaan hän on äidinkielen ja englannin opettaja. Suomessa Nesserin tuotannosta tunnetaan parhaiten rikosromaanisarja, jonka pääosassa on komisario Van Veeteren. Sarja sijoittuu kuvitteelliseen Maardamin kaupunkiin jonnekin läntiseen Eurooppaan. Nesserin toinen suosittu sarja kertoo komisario Gunnar Barbarottista. Vasenkätisten seurassa rakastetut komisariot Van Veeteren ja Gunnar Barbarotti kohtaavat.

Kale Puonti


Rikosylikonstaapeli Kale (Kalevi) Puonti (s. 1962) on työskennellyt yli 30 vuotta Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Hän on ollut mukana monissa suurta julkisuutta saaneissa jutuissa ja nähnyt aitiopaikalta huumerikollisuuden kansainvälistymisen ja rikollisjengien rantautumisen Suomeen. Puonnin vapaa-aika kuluu tiukasti musiikkiharrastusten parissa. Intohimoisena suomalaisen iskelmämusiikin puolestapuhujana Puonti on säveltänyt, sanoittanut, tuottanut ja julkaissut vuosien varrella albumeita Pizza Enricosta Paula Koivuniemeen. Kale Puonnin esikoisromaani Manni aloittaa Pasilan Myrkky -nimisen rikosromaanien sarjan.

Niko Rantsi


Rikosylikonstaapeli Niko Rantsi työskentelee Keskusrikospoliisissa. Hän on toiminut mm. Turun terrori-iskun päätutkijana ja tsunamiuhrien tunnistajana. Vapaa-ajallaan Rantsi harrastaa kilpauintia. Sinun puolestasi vuodatettu on hänen kiitetty esikoisromaaninsa.

Christian Rönnbacka


Christian Rönnbacka (s. 1969) on Keravalla asuva entinen poliisi, joka työskentelee nykyisin vakuutusetsivänä. Rönnbackan Hautalehto-dekkarit ovat tulleet tunnetuiksi omaleimaisesta huumoristaan ja poliisityön asiantuntemuksesta. Keväällä 2017 Rönnbacka debytoi tietokirjailijana teoksellaan Kävikö käry? Vakuutusetsivien parhaat tarinat. Vapaa-ajallaan Rönnbacka harrastaa mm. riskiretkeilyä ja metsästystä. Ruska on Antti Hautalehto -sarjan 8. teos.

Mirva Saukkola

Filosofian tohtori Mirva Saukkola (s. 1970) on tunnettu tyyliasiantuntija, joka toimii paraikaa Antiikki & Design -lehden päätoimittajana sekä Ms. Style -konsulttiyrityksessään. Aiemmin hän on työskennellyt mm. Cosmopolitanin ja Kotilieden toimituspäällikkönä, Glorian ruoka & viinin toimitussihteerinä ja Glorian toimittajana sekä tuonut päätoimittajana Suomeen Elle-lehden. Jännitysromaanien lisäksi hän on kirjoittanut tietokirjallisuutta etiketistä, pukeutumisesta, matkailusta ja ruokakulttuurista. Lue lisää Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia -kirjasta täältä.

Max Seeck


Max Seeck (s. 1985) on espoolainen markkinointialan yrittäjä, kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen esikoistrillerinsä Hammurabin enkelit ilmestyi vuonna 2016 ja oli heti arvostelu- ja myyntimenestys. Suomen dekkariseura valitsi teoksen Vuoden esikoisdekkariksi. Seeckin neljännen romaanin Uskollisen lukijan käännösoikeudet on myyty lähes 40 maahan, muun muassa Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Isoon-Britanniaan, Ranskaan, Saksaan ja Etelä-Koreaan. Lisäksi yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö on ostanut sen tv- ja elokuvaoikeudet. Seeckin uutuus Pahan verkko ilmestyy 10.9.

Jarkko Sipilä


Jarkko Sipilä (s. 1964) on toimittaja ja kirjailija. Hän työskentelee MTV3:n uutisissa rikostoimituksen päällikkönä, ja on kirjoittanut yli kaksikymmentä dekkaria, radiokuunnelmia ja tv-sarjan. Hänet tunnetaan erityisesti Kari Takamäki -dekkarisarjasta, jonka teoksesta Seinää vasten hänet palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 2009. Helsingin rikoshistoriaan johdattavat Jarkko Sipilän rikoskävelyt alkoivat vuonna 2015. Niistä voi lukea myös Helsingin pimeä puoli -kirjasta. Syy tappaa on Jarkko Sipilän 20. Takamäki-dekkari.

Pauliina Susi


Nykyään Vantaalla asuva ja vapaana kirjailijana toimiva Pauliina Susi (s. 1968) on työskennellyt myös toimittajana ja toimitussihteerinä muun muassa Yliopisto-lehdessä ja useissa naistenlehdissä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri. Suden riemastuttavan hauska mutta samalla koskettava esikoisromaani Ruuhkavuosi ilmestyi vuonna 2005 ja sai heti innostuneen vastaanoton. Suden viides romaani Takaikkuna palkittiin Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 2016. Pulssi on Suden 3. dekkari.

Arttu Tuominen


Porissa asuva Arttu Tuominen (s. 1981) työskentelee ympäristötarkastajana ja kirjoittaa iltaisin tummia, kovaotteisia rikosromaaneja. Tuominen luo lain molemmille puolille vahvan äänen, inhimillisen ja tunnistettavan. Arttu Tuomisen edellinen dekkari Verivelka palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla vuonna 2020. Lue lisää Hyvitys-uutuudesta.