Dekkarifestivaali kokoaa jälleen yhteen jännityksen ystävät sekä kirjailijat.

Leena Lehtolainen

Dekkarifestivaalin suojelijana toimii Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen. Lehtolainen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita ja hänen teoksiaan on käännetty peräti 29 kielelle.

Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio ja Hilja Ilveskero -rikosromaaneistaan. Hän on kirjoittanut myös useita kiitettyjä perhe- ja avioliittoromaaneja.

Vuonna 1993 ilmestynyt Ensimmäinen murhani aloitti Lehtolaisen rikosromaanien sarjan, joka elämänmakuisen sankarittarensa Maria Kallion myötä on tuonut miesvetoiseen dekkarikirjallisuuteemme innolla vastaanotetun naisnäkökulman. Vuonna 2018 vietetään Maria Kallion 25-vuotisjuhlaa.
Leena Lehtolainen oli vuoden 2018 Kirjan ja ruusun päivän kirjailija. Elokuussa 2018 ilmestyy Leena Lehtolaisen kokoelma jännityskertomuksia Tappajan tyttöystävä.


Jonas Bonnier (SWE)

Kirjailijana ja käsikirjoittajana nykyään tunnettu Jonas Bonnier on toiminut myös mediakonserni Bonnierin toimitusjohtajana. Hän asuu perheensä kanssa Miamissa ja Tukholmassa.

Helikopteriryöstö on ruotsalaisen Jonas Bonnierin (s. 1963) kahdeksas romaani. Tositapahtumiin perustuva Helikopteriryöstö on taidokas trilleri, jossa Jonas Bonnier kerii rikoksen auki uskomattomia yksityiskohtia myöten ja luo ryöstäjistä nautittavan elävät muotokuvat. Trillerin oikeudet on myyty jo yli 30 maahan, ja siitä on tekeillä elokuva, jonka oikeudet nappasivat Netflix ja näyttelijä Jake Gyllenhaal.


Arne Dahl (SWE)

Ruotsalainen Arne Dahl (s. 1963), oikealta nimeltään Jan Arnald, on yksi arvostetuimmista rikoskirjailijoista Pohjoismaissa. Dahlin A-sarjan dekkarit ovat kiiteltyjä, ja niistä on tehty suosittuja tv-filmatisointeja. Dahlin kirjoja on maailmalla myyty yli kolme miljoonaa kappaletta, ja niitä on käännetty 32 kielelle. Hänelle on myönnetty rikoskirjallisuuden palkintoja Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Dahlia on verrattu mm. Raymond Chandleriin, Graham Greeneen ja John Le Carréhen. Kirjailija, kriitikko ja toimittaja Dahl asuu Tukholmassa perheensä kanssa.

Arne Dahlin Berger & Blom kirjasarjan ensimmäinen osa, Rajamaat, oli arvostelumenestys ja toinen osa, Sydänmaa, ilmestyy suomeksi elokuussa 2018.


Marko Hautala

Marko Hautala (s. 1973) on Suomen Stephen King, joka kirjoittaa kananlihalle nostattavaa aavemaista, otteessaan pitävää psykologista jännitystä ja kauhua.

Hautala on vaasalainen kirjailija, joka on työskennellyt mm. opettajana, elokuvakääntäjänä ja hoitajana psykiatrisessa sairaalassa. Hautala on opiskellut englannin kieltä ja kirjallisuutta Suomessa ja Englannissa. Nykyään hän toimii vapaana kirjailijana.

Hän on saanut Kalevi Jäntin ja Tiiliskivi-palkinnon, ja hänen romaanejaan on käännetty saksaksi ja italiaksi.

Marko Hautalan uusin romaani, Leväluhta, ilmestyy syyskuussa 2018. Sen tapahtumapaikka on todella olemassa oleva suohauta, josta on löytynyt ruumiita.


Simo Hiltunen

Simo Hiltunen (s. 1977) on toimittaja ja visuaalinen tuottaja. Hän asuu perheineen Iissä. Hiltusen ensimmäinen romaani Lampaan vaatteissa (2015) on saanut hyvän vastaanoton Keski-Euroopassa. Se käännetty ranskaksi, saksaksi ja hollanniksi. Syksyllä ilmestyy Hiltusen toinen romaani, Ihmisen kuoressa, joka on kovaksi taottu kaunokirjallinen trilleri, joka kyydittää lukijansa pimeyteen eikä lupaa tuoda takaisin.


Jens Henrik Jensen (DEN)

Tanskalaisesta Jens Henrik Jensenistä (s. 1963) tuli kansainvälinen menestystrilleristi vuonna 2012, kun hänen kahdeksas romaaninsa, Oxen-trilogian avausosa Hirtetyt koirat (De hængte hunde), ilmestyi. Sarjaa julkaistaan jo ainakin kymmenessä maassa, ja sen TV-ja elokuvaoikeudet on myyty SF Studios -tuotantoyhtiölle.

"Intensiivinen, dramaattinen juoni voisi helposti olla tositarina." JydskeVestkysten


Liina Putkonen

Liina Putkonen on Espoossa asuva toimittaja, Kaksplus-, Koululainen- ja Villivarsa-lehtien toimituspäällikkö. Aiemmin hän on työskennellyt toimittajana muun muassa Ilta-Sanomissa ja sanomalehti Kalevassa. Jäätynyt tyttö on hänen esikoisromaaninsa.

Liina Putkonen voitti romaanillaan Jäätynyt tyttö Johnny Knigan järjestämän Rikos-Kniga-kilpailun syksyllä 2016. Palkintoraati kuvailee Jäätynyttä tyttöä kansainvälisen tason jännitysromaaniksi ja armottomaksi kuvaksi ajastamme. Johnny Kniga julkaisee romaanin vuoden 2018 syksyllä.


Ari Räty

Ari Räty on kaksi vaikuttavaa dekkaria julkaissut kirjailija, joka on työskennellyt muun muassa veneenrakentajana, laituriyrittäjänä sekä työtoiminnan ohjaajana vankilassa.

Syyskuun viimeinen oli hätkähdyttävän intensiivinen psykologinen rikosromaani lapsuuden lopusta ja rikoksesta joka ei vanhene koskaan. Varjomiehessä Syyskuu tavataan jälleen, nyt vankilassa.

Räty on saanut kiitosta erityisesti hienosta kielestään, uskottavista ja vahvoista henkilöhahmoistaan sekä herkkyydellä kuvatuista nuorten välisestä suhteista, ystävyydestä ja rakkaudesta.

”Tällaista olemassaolon perusteisiin iskevää tyrmäysannosta kukaan ei voi kirjoittaa joka vuosi. Harvinainen tapaus on tässä nyt”, kirjoitti Helsingin Sanomat Syyskuun viimeisestä.

"Ari Räty alkaa jo nyt olla kotimaisessa raskaassa sarjassa", hehkutti Kauppalehti Varjomiestä.

Lue miten Ari Rädystä tuli kirjailija https://www.kirja.fi/artikkelit/kuinka-sarjakuva-ankka-muuttui-rikospoliisiksi/


Timo Saarto

Timo Saarto voitti esikoisromaanillaan Vaitelias poika Kariston kirjoituskilpailun vuonna 2010.

Hänen kolmas Helsinkiin sijoittuva historiallinen dekkarinsa Kuoleman kuukausi palkittiin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla 2018. Tämän syksyyn 1917 sijoittuvan teoksen henkilöt jatkavat huhtikuuhun 1918 sijoittuvassa dekkarissa Kevään varjo.

Vuoden johtolanka –palkintoraadin perusteluissa todetaan seuraavasti: ”Saarron kuvaama historiallinen Helsinki tuntuu aidolta ja pohjautuu selvästi perusteelliseen taustatyöhön. Lukija voi aistia menneen ajan kaupungin ja seurata kirjaan sisältyvästä kartasta, missä paikoissa liikutaan. Kuvaus ei jää kuitenkaan pelkäksi miljöön maalailuksi, vaan arkielämän pienet yksityiskohdat antavat siihen oikeasti eletyn elämän makua.” Lue koko perustelut täältä.

Timo Saarto on helsinkiläinen teologian maisteri, kitaransoiton, klassisen rockin ja Olavi Virran musiikin ystävä.


Max Seeck

Max Seeck (s. 1985) on noussut nopeasti kotimaisen trilleri- kentän kovimmaksi pelaajaksi. Hän hallitsee vauhdikkaan tarinankuljetuksen ja onnistuu nerokkailla juonenkäänteillään vetämään kerta toisensa jälkeen maton lukijan jalkojen alta. Seeckin esikoisdekkarille Hammurabin enkelit myönnettiin Suomen Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja. Haadeksen kutsu on Seeckin kolmas romaani ja jatkaa Hammurabin enkeleiden ja Mefiston kosketuksen tarinaa.


Jarkko Sipilä

Toimittaja ja kirjailija Jarkko Sipilä työskentelee MTV3:n uutisissa rikostoimituksen päällikkönä. Hän on kirjoittanut dekkareita, radiokuunnelmia ja TV-sarjan. Hänet tunnetaan erityisesti Takamäki-dekkareista, joista ensimmäinen ilmestyi vuonna 2001. Kahdeksas Takamäki-dekkari, Seinää vasten, palkittiin Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolangalla vuonna 2009. Juuri ilmestynyt Häikäilemätön on Jarkko Sipilän 21. dekkari ja 18. Takamäki-sarjan teos.

Hänen kirjojaan on julkaistu Yhdysvalloissa Helsinki Homicide -sarjassa sekä käännetty myös saksaksi ja italiaksi. Hän on mukana minnesotalaisessa Ice Cold Crime -kustantamossa, joka kääntää suomalaista kirjallisuutta Yhdysvaltain markkinoille. Sipilä on kotimaisen CrimeTime-dekkariosuuskunnan perustajajäsen.

Jarkko Sipilä tunnetaan myös kiinnostavista Helsingin keskustassa tapahtuvista rikoskävelyistään, jotka ovat tuttuja myös Dekkarifestivaalin kävijöille. Jarkko Sipilän rikoskävelyt kiinnostavat sekä historiasta että rikoksista kiinnostuneita ja nyt niille voi lähteä myös itsekseen kirjan kera, sillä keväällä ilmestyi teos Helsingin pimeä puoli – 100 karua tapausta. Teos on saatavana myös englanniksi The Dark Side of Helsinki – 100 Criminal Stories.


Pauliina Susi

Nykyään Vantaalla asuva ja vapaana kirjailijana toimiva Pauliina Susi (s. 1968) on työskennellyt myös toimittajana ja toimitussihteerinä muun muassa Yliopisto-lehdessä ja useissa naistenlehdissä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

Suden riemastuttavan hauska mutta samalla koskettava esikoisromaani Ruuhkavuosi ilmestyi 2005 ja sai heti innostuneen vastaanoton. Takaikkuna on Suden viides romaani.

Pauliina Suden Seireeni on itsenäinen jatko Takaikkunalle, joka sai Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon 2016.


Anniina Tarasova

Anniina Tarasova (s. 1985) on kruununhakalainen tarinankertoja ja merkityksellisen työelämän puolestapuhuja, joka on toiminut mm. kasvuyritysjohtajana. Koulutukseltaan hän on sosiologi ja ekonomi – yhdistelmä humaania hörhöä ja analyyttista liikenaista.

Tarasovan taustassa kummittelevat Pietarista vallankumousta paenneet emigrantit. Venäläinen työelämä on tullut hänelle tutuksi aikuisiällä maassa vietetyn puolentoista vuoden myötä.

Tarasova rakastaa grappaa, proseccoa, täyteläisiä punaviinejä, chai-teetä, blinejä, quattro formaggi -pizzaa ja georgialaista ruokaa. Hänen lempikirjailijoitaan ovat Sujata Massey (Rei Shimura), Helen Fielding (Bridget Jones), Ljudmila Ulitskaja, Pirkko Saisio, Rosa Liksom, Charles Bukowski ja Joel Haahtela.

Venäläiset tilikirjani on Tarasovan esikoisdekkari.


Heikki Valkama

Helsinkiläinen Heikki Valkama on toimittaja, kirjailija ja suomentaja. Leipätyönsä hän on tehnyt mm. Imagen päätoimittajana ja nyttemmin Ylessä. Vuosia Japanissa asunut Valkama on japanilaisen kulttuurin tuntija, hän on kirjoittanut ja luennoinut aiheesta monissa eri yhteyksissä sekä kääntänyt japanilaisia sarjakuvia.

Vuonna 2017 ilmestynyt Pallokala oli kiinnostava avaus gastrodekkari-genressä ja se palkittiin sekä Murha A la Carte –palkinnolla että Suomen dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari kunniakirjalla. Rikos japanilaisella kattauksella saa jatkoa syksyllä ilmestyvässä Laserjuuri-dekkarissa. Murhapaikalla tuoksuu sushi, mutta wasabiakin tehokkaammin hien nostaa pintaan yakuza, Japanin järjestäytynyt rikollisuus.


Martin Österdahl (SWE)

Ruotsalainen Martin Österdahl on opiskellut Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimusta ja taloustieteitä. Hän asui Venäjällä 1990-luvulla ja seurasi vierestä, kun Neuvostoliiton jälkeiset muutokset muovasivat maata. Vuosi 1996 oli hänen mielestään suorastaan kriittinen maan kehityksen suhteen. Österdahl on toiminut Ruotsin television ohjelmajohtajana ja tv-tuottajana ja asuu Tukholman lähellä perheensä kanssa. Hän kirjoittaa trillereitä, joissa entinen taistelusukeltaja Max Anger taistelee itäisiä voimia vastaan. Kuten suosikkikirjailijansa Robert Harris, myös Österdahl viihtyy käänteentekevien historiallisten tapahtumien ja niiden pimeiden puolien äärellä. Häneltä on toistaiseksi julkaistu kaksi romaania Armoton todellisuus ja Kymmenen on kuoltava.