Dekkarifestivaali kokoaa jälleen yhteen jännityksen ystävät sekä kirjailijat.

 

 

Leena Lehtolainen

Dekkarifestivaalin suojelijana toimii Suomen suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Leena Lehtolainen. Lehtolainen on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita ja hänen teoksiaan on käännetty peräti 29 kielelle.

Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio ja Hilja Ilveskero -rikosromaaneistaan. Hän on kirjoittanut myös useita kiitettyjä perhe- ja avioliittoromaaneja.

Vuonna 1993 ilmestynyt Ensimmäinen murhani aloitti Lehtolaisen rikosromaanien sarjan, joka elämänmakuisen sankarittarensa Maria Kallion myötä on tuonut miesvetoiseen dekkarikirjallisuuteemme innolla vastaanotetun naisnäkökulman. Elokuussa 2017 ilmestyy jo 14. Maria Kallio -sarjan teos Viattomuuden loppu.

 

Samuel Davidkin

Davidkinin esikoisromaani Esikoisten lunastus ilmestyi keväällä 2016 ja sai runsaasti myönteistä huomiota osakseen. Erityistä huomiota saivat osakseen hänen kaupunkikuvauksensa ja kulttuurihistoriallinen tietämyksensä.

Davidkinin trillereiden päähenkilöt ovat nuorehkot poliisit Leo Asko ja Daniel Janovsky, jotka jatkavat kansainvälisen rikosvyyhdin selvittämistä uutuuskirjassa Sodomasta pohjoiseen.

 

Eva Frantz

Eva Frantz on kasvanut Helsingissä ja asuu perheineen Espoossa. Hän työskentelee toimittajana Svenska Ylellä ja on erikoistunut muun muassa euroviisuihin. Frantz on myös aktiivinen bloggari. Hän on rakastanut rikosromaaneja lapsesta asti. "Dekkarien rakenteessa on niiden viehätys. Minä pidän palapelidekkareista, joissa lukijalle oikeastaan pitää tarjota kaikki mitä hänen tarvitsee tietää ratkaistakseen arvoituksen omin päin", kertoo Frantz. Sininen huvila (2017) on hänen ensimmäinen suomeksi julkaistava dekkarinsa ja se aloittaa sarjan komisario Anna Gladista. Frantzin esikoisteos, Sommarön (2016), oli hitti suomenruotsalaisten lukijoiden parissa.

 

Elly Griffiths

Elly Griffiths on kansainvälisesti tunnettu englantilainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten arkeologi Ruth Gallowaysta kertovasta huippusuositusta dekkarisarjasta. Ennen kirjailijanuraansa Griffiths työskenteli lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla. Idea Ruth Galloway -sarjaan syntyi lomalla Norfolkissa, kun Griffithsin aviomies oli juuri vaihtanut alaa ja ryhtynyt arkeologiksi.

Ruth Galloway -sarjan avausosa Risteyskohdat hurmasi suomalaiset lukijat ja odotettua jatkoa saadaan syyskuussa ilmestyvän Januksen kivi -kirjan myötä.

 

Marko Erola ja Jouni Ranta

Jouni Ranta on tehnyt taulukauppaa yli 30 vuotta muun muassa Turussa ja Helsingissä. Vuonna 2005 Ranta sai runsaan kahden vuoden vankeustuomion taideväärennösten levittämisestä.

Tunnustuksellisissa muistelmissaan Vilpitön mieli - Miten myin Suomen täyteen väärennettyä taidetta Jouni Ranta paljastaa, millainen väärentäjän paratiisi Suomi on ollut. Taidemuseoiden ja huutokauppojen lepsu suhtautuminen väärennöksiin loi tilaisuuden, joka teki paljon varkaita. Muistelmien toinen päähenkilö on Taiteilija – suomalainen taidemaalari, jonka työt ovat niin hyviä, että niillä on kerta toisensa jälkeen tehty kymmeniä miljoonia euroja ja huijattu parhaitakin asiantuntijoita. Gallen-Kallela, Halonen, Järnefelt, Munsterhjelm, Schjerfbeck, Thesleff, Vanni... Poimi nimi taidekirjasta, ja Ranta on myynyt väärennöksen hänen työstään.

Jouni Rannan muistelmat ylös kirjannut Marko Erola on vapaa toimittaja, kirjailija ja viestintäkouluttaja. Erola on kirjoittanut useita kirjoja, muun muassa Paras sijoitus, Kasinokeisari ja Kirottu kaivos.

 

Perttu Häkkinen ja Pedro Avila

Perttu Häkkinen on toimittaja ja tietokirjailija, joka vietti poikavuotensa Helsingin yössä notkuen.

Hukkuminen - Kertomus Kumpulan surmayöstä on dokumenttiromaani rikoksesta, siihen johtaneista syistä ja sen seurauksista, ja kesästä joka oli Helsingissä poikkeuksellisen kylmä ja sateinen ja jona poliiseilla oli kova kiire lomille.

Juhannusviikolla vuonna 2001 kumpulalaisen pienkerrostalon rapusta löytyy ruumis. Ruumiinavauksessa selviää, että 18-vuotias helsinkiläismies on kuollut hukkumalla.

Iltapäivälehdet nimeävät tapauksen Kumpulan kidutussurmaksi. Toinen pidätetyistä, 25-vuotias Pedro Avila herättää mediassa erityistä mielenkiintoa, onhan tämä entinen lupaava jalkapalloilija pelannut nuorten maajoukkueessa sekä ollut nimekkään mallitoimiston listoilla.

 

Jari Järvelä

Jari Järvelä on kotkalainen kirjailija, joka on lukuisten arvostelumenestyksiksi nousseiden romaanien lisäksi kirjoittanut muun muassa kuunnelmia, librettoja ja 140-merkkisiä syväsukelluksia ihmiselon ytimeen.

Järvelän Metro-dekkaritrilogia on saavuttanut suuren suosion sekä Suomessa että muualla maailmassa. Sarjan ensimmäisen osan Tyttö ja pommi (2014) käännösoikeudet on myyty Saksaan, Tšekkiin, Portugaliin sekä englanninkieliseen maailmaan. Sen englanninkielinen käännös The Girl and the Bomb oli syyskuussa 2015 Amazonin scandicrime-listan kakkonen. Tytöstä ja pommista on tekeillä myös elokuva, jonka ohjaa Samuli Valkama. Tämän ns. graffitidekkarisarjan muut osat ovat Tyttö ja rotta sekä Tyttö ja seinä.

Syyskuussa ilmestyvä uutuustrilleri Se ken tulee viimeiseksi on hykerryttävä yhdistelmä Agatha Christien dekkaria Eikä yksikään pelastunut ja James Dickeyn Syvää jokea.

 

Ville Kaarnakari

Suositusta Operaatio-sarjasta tunnettu Ville Kaarnakari kirjoittaa uudenlaisia, trillerimäisiä sotaromaaneja. Kaarnakari on reservin majuri ja palvellut mm. rauhantehtävissä Lähi-idässä.

Operaatio Kagaali sekoittaa taitavasti historiallisen faktan ja vauhdikkaan rikosjuonen.  Suomalaisille Kagaali on merkittävä itsenäistymistä kannattava salainen organisaatio, venäläisille se on terrorismijärjestö. Ja Mannerheim on pyytänyt vanhan tuttavansa suorittamaan salaisen tehtävän…

 

Mikko Porvali

Mikko Porvali on kirjailija, historioitsija ja poliisin rikostutkija. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen maisteri. Poliisityön lisäksi hän on palvellut puolustusvoimien kansainvälisissä tehtävissä.

Porvali on kirjoittanut useita sotahistoriaa käsitteleviä tietokirjoja, jotka ovat keskittyneet etenkin toisen maailmansodan aikaiseen tiedustelu- ja vakoilutoimintaan. Hänen teoksensa Operaatio Hokki oli Tieto-Finlandia -ehdokkaana vuonna 2011.

Porvalin historiallinen Karelia Noir -romaanitrilogia sijoittuu Viipuriin, joka oli viime vuosisadan alussa idän ja lännen kansainvälinen törmäyspaikka, pirtusodan taistelukenttä ja poliittisten ristiriitojen näyttämö. Sarjan ensimmäinen osa, Sinisen kuoleman kuva käsittelee kieltolain aikaa. Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon saanut toinen osa Veri ei vaikene kuvaa äärioikeiston nousua toisen maailmansodan alla. Teoksessa Porvalin rikospoliisikaksikko Eckert ja Kähönen saavat vastaansa poliitikkojen tukeman lapuanliikkeen. Trilogian päätösosa ei ole vielä ilmestynyt. Porvali pohjaa romaaninsa historiallisiin tositapahtumiin, joiden ympärille hän punoo nopeatempoisia tarinoita lähimenneisyytemme jännittävästä vaiheesta, hetkestä laillisuuden ja laittomuuden tienhaarassa.

 

Ari Räty

Ari Räty on esikoiskirjailija, joka on työskennellyt muun muassa veneenrakentajana, laituriyrittäjänä sekä työtoiminnan ohjaajana vankilassa.

Syyskuun viimeinen on hätkähdyttävän intensiivinen psykologinen rikosromaani lapsuuden lopusta ja rikoksesta joka ei vanhene koskaan. Räty on saanut kiitosta erityisesti hienosta kielestään, uskottavista ja vahvoista henkilöhahmoistaan sekä herkkyydellä kuvatuista nuorten välisestä suhteista, ystävyydestä ja rakkaudesta.

”Tällaista olemassaolon perusteisiin iskevää tyrmäysannosta kukaan ei voi kirjoittaa joka vuosi. Harvinainen tapaus on tässä nyt.” Antti Majander, Helsingin Sanomat

Lue miten Ari Rädystä tuli kirjailija

 

Juha Ruusuvuori ja Ulla Ylisirniö-Ruusuvuori

Juha Ruusuvuori on kirjallisuuden palkittu ammattilainen, joka on tunnettu mm. romaaneistaan, sarjakuvistaan ja meriaiheisista teoksistaan. Hän asuu Kemiönsaaren Taalintehtaalla vaimonsa Ulla Ylisirniö-Ruusuvuoren kanssa, joka on lastenpsykiatrian erikoislääkäri. Ruusuvuoret ovat yhdessä aloittaneet Lapponia-romaanisarjan, jossa käsitellään ihmisten kaltoinkohtelua, rikoksia ja uhriutumista.

Lapponia-romaanisarjan ensimmäinen osa Yksi näistä pienimmistä on koukuttava psykologinen romaani pohjoisesta lestadiolaisyhteisöstä, jossa kaikki ei tunnu olevan hyvin.

 

Max Seeck

Max Seeck on helsinkiläinen myynnin ja markkinoinnin ammattilainen, joka kirjoittaa öisin musiikin säestämänä henkeäsalpaavia trillereitä. Seeckin esikoisteokselle Hammurabin enkelit myönnettiin Suomen Dekkariseuran Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja, ja sen oikeudet on myyty jo Saksaan, Viroon ja Islantiin.

Elokuussa ilmestyvä trilleri Mefiston kosketus on hengästyttävällä vauhdilla etenevä itsenäinen jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle Hammurabin enkeleille, joka oli valtava myynti- ja arvostelumenestys

 

Jarkko Sipilä

Toimittaja ja kirjailija Jarkko Sipilä työskentelee MTV3:n uutisissa rikostoimituksen päällikkönä. Hän on kirjoittanut dekkareita, radiokuunnelmia ja TV-sarjan. Hänet tunnetaan erityisesti Takamäki-dekkareista, joista ensimmäinen ilmestyi vuonna 2001. Kahdeksas Takamäki-dekkari, Seinää vasten, palkittiin Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolangalla vuonna 2009. Sipilä kirjoitti myös 2013 amerikkalaisen investointipankkiirin Scott Stevensonin kanssa New Yorkin rahamaailman romahdusta kuvaavan Rahan metsästäjät -romaanin. Juuri ilmestynyt Syvälle haudattu on Jarkko Sipilän 20. dekkari.

Hänen kirjojaan on julkaistu Yhdysvalloissa Helsinki Homicide -sarjassa sekä käännetty myös saksaksi ja italiaksi. Hän on mukana veljensä Joukon perustamassa minnesotalaisessa Ice Cold Crime -kustantamossa, joka kääntää suomalaista kirjallisuutta Yhdysvaltain markkinoille. Sipilä on myös kotimaisen CrimeTime-dekkariosuuskunnan perustajajäsen.

Jarkko Sipilä tunnetaan myös kiinnostavista Helsingin keskustassa tapahtuvista rikoskävelyistään, jotka ovat tuttuja myös Dekkarifestivaalin kävijöille. Jarkko Sipilän rikoskävelyt kiinnostavat sekä historiasta että rikoksista kiinnostuneita.

 

Pauliina Susi

Nykyään Vantaalla asuva ja vapaana kirjailijana toimiva Pauliina Susi (s. 1968) on työskennellyt myös toimittajana ja toimitussihteerinä muun muassa Yliopisto-lehdessä ja useissa naistenlehdissä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

Suden riemastuttavan hauska mutta samalla koskettava esikoisromaani Ruuhkavuosi ilmestyi 2005 ja sai heti innostuneen vastaanoton. Takaikkuna on Suden viides romaani.

Pauliina Suden Seireeni on itsenäinen jatko Takaikkunalle, joka sai Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon 2016.

 

Heikki Valkama

Helsinkiläinen Heikki Valkama on toimittaja, kirjailija ja suomentaja. Leipätyönsä hän tekee Imagen päätoimittajana. Vuosia Japanissa asunut Valkama on japanilaisen kulttuurin tuntija, hän on kirjoittanut ja luennoinut aiheesta monissa eri yhteyksissä sekä kääntänyt japanilaisia sarjakuvia.

Pallokala on kiinnostava avaus gastrodekkari-genressä. Rikos japanilaisella kattauksella! Murhapaikalla tuoksuu sushi, mutta wasabiakin tehokkaammin hien nostaa pintaan yakuza, Japanin järjestäytynyt rikollisuus.

 

Vinkkimiehet: Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen

Vinkkimiehet tuo kuumat, ajankohtaiset rikostapahtumat suoraan kotisohvalle. MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja MTV:n tutkivan ryhmän toimittaja Pekka Lehtinen vaihtavat mielipiteitään rikos- ja oikeusalan ajankohtaisista aiheista Rikospaikassa aina keskiviikkoisin klo 22.40 MTV3:lla.